07 Sep 2015

Project of Programma

Er ontstaat nog wel eens verwarring over of iets een project of een programma is. Daardoor lopen de termen nog wel eens door elkaar en is het niet iedereen duidelijk hoe en tot waar hun verantwoordelijkheid reikt. Verschillende theorieën en best practices gebruiken allemaal iets andere definities, maar op hoofdlijnen is het verschil als volgt.  

 

Een Programma is het gecoördineerde management van projecten en activiteiten die organisaties veranderen om strategische doelen te behalen. Het gaat hierbij om een portfolio van projecten, inspanningen, middelen, onzekerheid en risico’s met gecontroleerde stappen in een veranderende omgeving. Dit bevat dus ook een stuk verandermanagement. Een Programma is succesvol als de blauwdruk is bereikt en wordt daarna beëindigd. Een Project is ook een tijdelijke organisatievorm, dat een bepaald beoogd resultaat oplevert binnen budget en volgens planning, waarbij alle stakeholders tevreden zijn over proces en resultaat. Dat beoogde resultaat dient een hoger gelegen doel. Vaak is dat het doel van een Programma.

 

Stel dat Rijkswaterstaat de doorstroming op een deel van het hoofdwegennet wil verbeteren, dan kan zij daartoe een programma inrichten waarin op een aantal snelwegen een rijstrook wordt toegevoegd en er diverse informatiemiddelen worden geplaatst. Dan is de wegverbreding een project en het resultaat is een weg die een rijstrook breder is dan voorheen. Het hoger gelegen doel is de verbeterde doorstroming.  De Projectmanager is verantwoordelijk voor het resultaat, niet voor het doel. Voor het doel is de Programmamanager verantwoordelijk. En is er sprake van een groter aantal projecten en ben je verantwoordelijk voor het resultaat van die projecten, maar niet voor het doel? Dan is er sprake van een multi-project.

 

Helpt dit je of zie je dit anders? Laat het hieronder weten in het commentaarveld.

 

Reacties

Plaats een reactie

Fout: Controleer of u alle velden heeft ingevuld